Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A 2016-os év felfedezett tehetségei - Fődíjasok

2016. április 25.

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács évek óta nagy érdeklődés mellett hirdeti meg a „Felfedezettjeink” pályázatot.  A zsűri döntése értelmében hárman fődíjban és hatan különdíjban részesültek, továbbá három jelölt bemutatkozó prezentációját Prezi-díjjal jutalmaztak. 

A három fődíjas felfedezett tehetség egyike a 18 éves, vajdasági Bencsik Blanka, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium jelöltje.
Blanka természettudományok iránti érdeklődése korán, már az általános iskolában élénken kitűnt, de magyarból is kiemelkedő versenyeredményeket ért el. Hobbija a fotózás, legkedvesebb témája a ebben is a természet. A középiskolát a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium matematika szakán végezte, mely tovább mélyítette Blanka természettudományos érdeklődését: lehetősége nyílt kutatómunkákhoz kapcsolódni, a kémia lett az a szakterület, ahol megtalálta a helyét. Második évfolyamosként már az MTA Természettudományos Kutatóközpont táborában vett részt és csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézetének kutatásaihoz is. Mindeközben hobbi fotósként számos fotópályázat díját elnyerte, két év alatt öt körzeti magyarverseny első és második helyezését zsebelte be, természettudományos konferenciákon adott elő. Blanka Budapesten tervezi a továbbtanulást, a műszaki mérnöki pálya felé szeretne orientálódni.
 
A 20 éves Sághy Pétert a Kutató Diákokért Alapítvány jelölte az ösztöndíjra. 
Péter szintén gyermekkora óta a természettudományok rajongója: a világra való élénk kíváncsisága terelte őt kutatás felé. Részt vett már fizikai, neurobiológiai szintetikus és szerves kémiai kutatásokban, a legkedveltebb szakterülete a kémia lett. Részt vett a XX. Országos Tudományos és Diákalkotó Kiállításon, ahol munkájával továbbjutott a brüsszeli MILSET Expo-Science International nemzetközi diákalkotó kiállítására. Háromhónapos ösztöndíjat nyert el az Oxfordi Egyetem Anatómiai és Neurofarmakológiai Intézetében, és részt vett az MTA Természettudományos Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatótáborában is. A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáin 2014-ben és 2015-ben nagydíjat, különdíjat és első díjat is átvehetett, a TUDOK Felvidéki Regionális Konferenciáin 2013-ban és 2014-ben első helyezést ért el. Bevallása szerint azért jelentkezett az Edinburghi Egyetem kémia szakára, hogy a legjobbaktól tanulhasson. Péter hosszú távú célja egy sikeres kutatói karrier felépítése, ezen kívül szeretne bejutni a NASA-hoz, hogy ott is bekapcsolódhasson valamilyen kutatásba.
 
 
A köztársasági ösztöndíjas Huszár N. István, a Magyar Innovációs Szövetség jelöltje.

István sokrétű érdeklődése kiterjed számos természettudományra: matematika, biológia, fizika, kémia, és az ezekhez kapcsolódó informatikai ismeretekre is. Tanulmányait Nyíregyházán és Szolnokon végezte angol és német nyelvi tagozaton, részt vett a szolnoki Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola programjában, 2010 óta pedig a  Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatója. Biofizikai kutatásaiból nemzetközi publikáció született, két év alatt öt nemzetköti konferencián adott elő, munkájával számos kutatási ösztöndíj és jutalomdíj támogatását érdemelte ki. 2012 óta az egyetemi oktatásban is részt vesz szakkollégiumi előadóként, kinevezett demonstrátorként. István a kiemelkedő eredményi mellett aktívan részt vesz a társasági élet szervezésében, tudományos workshopokat, szakkollégiumi táborokat, hallgatói rendezvényeket szervez.