Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Beszámoló a 2018-as Felfedezettjeinktől: Gajda Gergely

2018. október 8.

Hogyan telt az elmúlt bő féléved, az ösztöndíj elnyerése óta, milyen eredményeid születtek?

A University College London (UCL) sejtbiológia szakos hallgatójaként harmadik évemet külföldön, az ausztráliai Queenslandi Egyetemen (UQ) tölthettem. A Felfedezettjeink 2018 ösztöndíj a februártól júliusig tartó 2. félév finanszírozásához és eredményes befejezéséhez járult hozzá. Az ösztöndíj összegét a szállás fizetésére, valamint a hazaút költségeire fordítottam.

Tanulmányaim során a UQ Tengerbiológiai Kutatóközpontjában végeztem kutatást. Dr. Sandie Degnan mentorálásával igyekeztem igazolni az SRCR (scavenger receptor cisztein-gazdag) gének feltételezett szerepkörét a gazdaállat–baktérium kölcsönhatások szabályozásában, gerinctelen tengeri állatokban. Modellállatom az ausztrál Nagy-korallzátony tengeri szivacsa, az Amphimedon queenslandica volt, melynek genomjában elsőként elemeztem mindhárom jelenleg ismert SRCR altípus (SRCR1, SRCR2 és Hepsin-SRCR) fellelhetőségét. Ausztráliai mentorommal a Szegedre való visszatérés után is tartom a kapcsolatot, jelenleg eredményeink tudományos cikk formájában való megjelentetésén dolgozunk.

Harmadik egyetemi évem sikeres befejezését követően nyáron a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végzek kutatást Dr. Vilmos Péter vezetésével. Célom az aktinkötő Ezrin-Radixin-Moesin (ERM) családhoz tartozó Moesin fehérje magi transzportmechanizmusainaknak felderítése Drosophila melanogaster ecetmuslicákban.

Szeptember végén ismét Londonba utazom, hogy megkezdjem utolsó évem a University College London-on. MSci disszertációm témája a mitokondriumok szerepe az öregedésben és fehérje-homeosztázisban Caenorhabditis elegans fonálférgekben (Témavezető: Dr. Johnathan Labbadia; Institute of Healthy Ageing, UCL).

 

További sok sikert kívánunk Gergelynek!