Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

MATEHETSZ Hírlevél - 2022. május

Aktuális hírek: 

Átadták az idei "Bonis Bona" - A nemzet tehetségeiért díjakat

2022. április 25-én a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” gálán, 58 kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógus, tehetségsegítő szakember és szervezet, valamint hat települési önkormányzat számára adott át díjakat Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára.

A Matehetsz komplex tehetséggondozó intézménytámogatási pilot programjáról

A Matehetsz a Nemzeti Tehetség Program támogatásával – az utóbbi évek szakmai tapasztalataira építve, valamint a következő projekt tehetségtámogató tevékenységeinek előkészítéséhez – az idei év elején öt általános iskolában „Komplex tehetséggondozó intézménytámogatási pilot program”-ot indított el.

A nemzetközi tehetséghálózat jószolgálati nagykövete – 10 éves a Budapesti Európai Tehetségközpont

Idén tavasszal épp 10 éve annak, hogy Prof. Csermely Péter a 2011 áprilisában Budapesten, a tehetségtámogatás témakörében tartott Európai Elnökségi Konferencia nyitó előadásában bemutatta a MATEHETSZ által életre hívott, akkor még mindössze 450 Tehetségpontot összekötő, együttműködésen alapuló tehetséghálózat céljait és eredményeit. Európában a tehetségtámogatásnak ez a fajtája teljesen újszerű volt, inspirálóan hatott az európai szakértőkre, tehetséggondozókra, később magára a tudományterületre is. Hamarosan a hazai és az európai szakemberek között párbeszéd és közös gondolkodás indult el egy európai tehetségsegítő hálózat létrehozásával kapcsolatban.

Megnyílt a Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj második kiadására vonatkozó pályázati felhívás

A kezdeményezés - amelynek célja, hogy fiatal kutatókat mozgósítson a Selyemút közös örökségének további tanulmányozására - 12 kutatási ösztöndíjat ítél oda 35 év alatti fiatal nőknek és férfiaknak.

Karrierelemző képzés

Az Orientify 2022. június 7-én indítja újra karrierelemző képzését, ahova szeretettel várja azokat a pedagógus, coach, pszichológus szakembereket, akik új szintre szeretnék emelni pályaorientációs tudásukat és a technikákban, módszertanban szeretnének fejlődni.

47. Óvodapedagógiai Nyári Egyetem

A 47. Óvodapedagógiai Nyári Egyetem idén 2022. június 13-14-15-én kerül megrendezésre Székesfehérváron, a Bács-Kiskun Megyei TIT szervezésesében!

Interjúk: 

Matehetsz Szubjektív - Gordon Győri János a tehetségek együttneveléséről

Matehetsz Szubjektív sorozatunkban ezúttal Gordon Győri Jánossal beszélgettünk, akinek tavaly jelent meg "Tehetségek együtt" című kötete, mely a tehetséges tanulók pedagógiai fejlesztésének egyik alapvető kérdésével foglalkozik: a tehetségek együttnevelésének témájával.
A tanulmány elolvasásával lehetőségünk nyílik megismerni egy olyan kutatás eredményeit, amelynek során a szerző azt igyekezett feltárni, hogy matematikában tehetséges személyek hogyan emlékeznek vissza azokra az ötven évvel korábbi tapasztalataikra, amikor egy speciálisan összeválogatott középiskolai tehetségosztályban együtt nevelték őket.