Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tehetségek közt a legtehetségesebbek

2016. április 11.

Gálaműsorral, díjkiosztóval zajlott a IV. Vajdasági Tehetségnap Szabadkán

A szabadkai városházán zajlott pénteken a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács IV. Vajdasági Tehetségnapja, amelyen sor került a legkiemelkedőbb tehetséges fiatalok díjazására. Az egybegyűlteket De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke köszöntötte:

– Büszkék lehetünk gyerekeinkre, tanítványainkra, megkülönböztetett tisztelettel és tekintettel az idei tehetségnap díjazottjaira. Azokra a tehetségekre, akik eddigi munkájuk révén számos sikert értek el. Idén másodszor Tehetségek szolgálatáért díjakat adunk át pedagógusainknak, akik szakmai támogatásokkal, áldozatkészségükkel számos fiatal tehetség pályára lépését segítették már elő. Küldetést teljesítettek, hivatásukat, hitvallásukat gyakorolták – hallottuk De Negri Ibolyától.

Köszöntőbeszédet mondott Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is:

– A negyedik alkalommal megrendezésre került ünnepség a fiatalok és az őket segítő pedagógusok egész éves munkájának megkoronázása. A tehetség egy olyan érték és erőforrás, amely nem hasznosul önmagától. Meg kell teremteni a támogató környezetet, amelyben kibontakozhat, növekedhet és gyümölcsözhet. A tehetség nemcsak ajándék, hanem felelősség is, diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak egyaránt. A fiatalokban van a lehetőség csírája, közösségünknek pedig igen fontos, hogy ez a csíra szárba szökkenjen. Csak akkor van jövőnk itt, ha lesznek olyanok, akik kiemelkednek tehetségükkel, példát mutatnak, a közösség élére állnak. A tehetség felelősség azok számára is, akik a közéletben tevékenykednek. Meg kell tennünk mindent azért, hogy a fiataljainkat itthon tartsuk, olyan lehetőségeket biztosítsunk számukra, amelyek méltók ahhoz a munkához és áldozathoz, amelyet ők hoznak. Ez egy nemes cél, amiért kötelességünk összefognunk – hangsúlyozta Nyilas Mihály.

Üdvözlőbeszédet hallhattunk Jerasz Anikótól, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnökétől is:

– Akik a mai napra meghívást kaptak, jól tudják, mennyi lemondás kell ahhoz, hogy egy-egy dobogós helyezés büszke tulajdonosai legyenek. Hány gyakorlással vagy edzéssel eltöltött óra áll egy-egy siker mögött. Pedagógusaink bebizonyították, hogy mesterségük legjobbjai, számos tehetséget ismertek fel. Orvosokat, tudósokat, mérnököket, művészeteket neveltek ki nemzetünknek. Köszönet jár nekik az önzetlen munkáért és fáradozásért, amit a fejlődés, a haladás szolgálatában tettek – mondta Jerasz Anikó, majd pedig Gombás Szeléna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja is megosztotta ünnepi gondolatait a közönséggel:

– Ez a közösség és a tehetség ünnepe. Együtt ünnepeljük, hogy Vajdaságban vannak magyar tehetségek. Köszönet jár ezért a szülőknek, akik észrevették a tehetségeket, a mentoroknak, segítőknek, akik lehetővé teszik, hogy a tehetség kibontakozzon, és a tehetségeknek, hogy sikereikkel a közösségünket szolgálják – hallottuk a nagykövettől.

Végül Kormos Dénes, a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának az elnöke fordult köszöntőbeszéddel az ünnepeltekhez:

– A tehetségsegítés nemcsak szakmai, hanem egy közösség- és társadalomépítő program is, mert csak akkor lehet teljes. A díjazottakon mellett a VATT-ot is köszöntjük, ezért a Kárpát-medencében működő tehetségsegítő tanácsokat összefogó Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiuma a VATT részére a nemzeti program megismertetésében a vajdasági tehetségsegítő hálózat fejlesztésében végzett elismerő munkája mentorsegítő tanácsi címet adományoz. Azoknak adjuk ezt, akik az adott térségben példaértékűen fogják össze és formálják a közösséget – mondta Kormos Dénes, majd pedig De Negri Ibolya átvette a díjat.

Az üdvözlőbeszédek után Lajkó Félix világhírű hegedűművész zenélt tehetséges diáktanítványaival, Bíró Viola zongorán játszott, Dudás Virág Ervin és László Árpád hegedűn, majd pedig a tehetségnap díjazottjainak bemutatására került sor.

A Tehetségek szolgálatáért életműdíjat kapott dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanár, tanszékvezető sokéves munkájáért. Dr. Csányi Erzsébet 1982-től az Újvidéki Egyetem BTK magyar tanszékének asszisztense, docense, tanára, 2002 óta a vezetője. A vajdasági felsőoktatásban kifejtett pedagógiai munkásságának jelentős részét a tehetséges diákok támogatásának, kibontakozásának szentelte.

A Tehetségek szolgálatáért mentori díjban részesült Szalai Eszter, a hajdújárási Petőfi Sándor Á. I. osztálytanítója, Nikolić Anton, a csantavéri Hunyadi János Á. I. tanára és dr. Katona Edit, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium középiskolai tanára.

A kiváló tehetségek

 • Kóródi Attila (Újvidéki Egyetem, Építőmérnöki Kar, Szabadka)
 • Vass Dorottea (Pécsi Tudományegyetem BTK)
 • Pesti Emma (Képzőművészeti tevékenységek, Szabadka)

Az ígéretes tehetségek

Természettudomány kategória

 • Szögi Evelin (Ingenium Alapítvány Zenta)
 • Patyi Gábor (Vegyészeti-Technológiai Iskola, Szabadka)

Társadalomtudomány kategória

 • Šević Ivan (Műszaki Iskola, Ada)
 • Katona Réka (Zentai Gimnázium)
 • Váradi Ibolya (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya)

Képzőművészeti kategória

 • Szekeres Levente (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka)
 • Kovács Pécskai Emese (Politechnikai Iskola, Szabadka)

Sport kategória

 • Nagy Abonyi Gergő (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta
 • Calbert Szabina Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka)

Zeneművészet kategória

 • Varga Dávid (Szabadkai Zeneiskola).

Kistehetségek

Természettudomány kategória

 • Fehér Konrád (Jovan Mikić Á. I., Szabadka)
 • Fodor Gábor (Majsai Úti Á. I., Szabadka)
 • Tóth Tamás (Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola, Szabadka)

Társadalomtudomány kategória

 • Papp Daniella (Széchenyi István Á. I., Szabadka)
 • Bognár Emese (Miroslav Antić Á.I., Palics)
 • Leonov Vörös Tamás (Hunyadi János Á. I., Csantavér)

Képzőművészeti kategória

 • Szalai Klaudia (Petőfi Sándor Á. I., Hajdújárás)
 • Fazekas Violetta (Ady Endre Á.I., Torda)

Zeneművészet kategória

 • Koleszár Judit és Csernai Panna (József Attila Á. I., Bácskertes)
 • Balla Anita (Petőfi Brigád Á. I., Kúla)

Sport kategória

 • Vrábel Áron és Fejős Anna (Jovan Jovanović Zmaj Á. I., Magyarkanizsa).

 

Több díjazott diák a rendezvényen – amely műsorvezetője dr. Némedi Imre volt – bemutatta tehetségét.