Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Sajtótájékoztató 2023.11.22.

2023. november 22.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) a hazai tehetséggondozás civil ernyőszervezete a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult tevékenységeiről tartott sajtótájékoztatót. Az eseményen átadásra került az idei évben kialakított Tehetségkönyvtár is.

A résztvevőket Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke köszöntötte, majd a Nemzeti Tehetség Program pályázatainak támogatásával a 2022-ben és 2023-ban megvalósított tehetséggondozó tevékenységek hazai eredményeiről beszélt, és elmondta, ebben az időszakban a Matehetsz az NTP-TK-M-22-0004 „Hazai és határon túli tehetséggondozó képzések és programok támogatása, valamint a NTP-E-22-0001 „Tehetségház szolgáltatásainak fenntartása” című projektjeinek keretében számos szakmai programot valósított meg sikeresen.

A tehetségek számára fontos támogatások könnyebb elérése érdekében jött létre a Matehetsz tehetséghálózata, amelynek ma már 1482 tehetségpont tagja van a Kárpát-medencében. A köznevelési és felsőoktatási intézményekből, civil szervezetekből álló tehetséghálózat fenntartása a Matehetsz folyamatos teendője: a tehetségtérkép adatbázisban a legkülönfélébb intézménytípusok elérhetőségei, valamint megtalálhatók a helyi tehetségfejlesztés jó gyakorlatai.


Az elmúlt év szakmai munkájának lényeges része volt a tapasztalatcserét biztosító tehetséghálózati műhelyek és képzések megvalósítása Magyarországon és a határon túl dolgozó pedagógusok számára is.

Idén tavasszal már 14. alkalommal szervezték meg a Kárpát-medencei Tehetségnapot, ennek keretében átadták a „Felfedezettjeink”-ösztöndíjat 9 kiemelkedően tehetséges fiatalnak.  Ez az esemény adott otthont a Matehetsz elmúlt 15 évéből összeállított poszterkiállításnak is.

Idén folytatták a 2017-ben elindított Tutor Programot is, a fiatalokat a tutorálási időszakukat követően különféle további fejlesztőprogramokba is beajánlották. Az elmúlt években 2417 tanulót támogató Tutor Programba az idei évben újabb 100 tanulót fognak meghívni, akik a következő hónapokban segítő kísérést és ösztöndíjat is kapnak.

 

A Matehetsz egyik hivatása, hogy erősítse és biztosítsa a Nemzeti Tehetség Program szakmai hátterét. A sajtóeseményen ünnepélyesen megnyitották a Matehetsz Tehetségházában kialakított Tehetségkönyvtárat: a könyvtár különlegesen egyedi állományában hazai és külföldi kiadású, tehetségsegítéssel, tehetségpedagógiával foglalkozó szakkönyvek állnak az olvasó rendelkezésére. A Tehetségkönyvtár gyűjteménye helyben is olvasható, de igény szerint kölcsönzési lehetőséget is biztosítanak. 41 szakkönyv, a nemrég publikált Tehetség kézikönyve alapmunka, valamint 23 tanulmányfüzet online is elérhető a tehetseg.hu oldalon.

 

 

A Matehetsz köszönetét fejezte ki Fuszek Csillának, az Európai Tehetségközpont (European Talent Centre) igazgatójának, az európai tehetséggondozást egyedülálló részletességgel bemutató dokumentum- és könyvgyűjteményéért, melyet a Matehetsz Tehetségkönyvtár részére biztosított.

Bajor Péter végül hangsúlyozta, „A tehetségek támogatása közös társadalmi ügyünk. A tehetségek kibontakoztatása csakis széles társadalmi összefogással valósulhat meg. Minden fiatal egyedi utat jár be: az életkor, az érdeklődés, a földrajzi és szociális adottságok szerint különbözőek az előttük álló fejlesztési lehetőségek. Ebben a folyamatban az állam támogató és koordináló szerepe mellett fontos szerepet kapnak a civil szakmai szereplők, a társadalmi felelősségvállalás különféle aktivitásai.”

 

SAJTÓKAPCSOLAT
Domján Gabriella
Magyar Tehetségsegítő Szervezetek  Szövetsége            
Telefon: +36 30 676 0989
E-mail: domjan.gabriella [at] tehetseg.hu
Web: www.tehetseg.hu