Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Pezseg az élet a Magyar Templeton Programban

2016. április 25.

A 315 Junior Templeton Fellow-k márciusi ünnepélyes avatása óta eltelt néhány hét az ismerkedéssel, az egymással való összecsiszolódással, a csoportmunka megkezdésével, és a pontosabb egyéni igények és lehetőségek megismerésével telt.

A kulisszák mögött gőzerővel folyik a szervezőmunka annak érdekében, hogy minden Fellow-nak legalább egy nagyon meghatározó élményt és több fontos lehetőséget, találkozást adhassunk az egy év során, amelyek előremozdítják őket az útjukon. Alig öt hét alatt összesen 36 féle program közül egyéni igényeik szerint válogathattak a fiatal tehetségek. A programok között voltak: pályaorientáció, életpálya tervezés, tanulásmódszertan, vállalkozási és LEAN Start-up képzések, humanoid robot bemutató, könyvbemutató az MTA-n, laborlátogatások a SOTE-n, ECHA-European Youth Summit konferencia-részvétel, Milestone, megjelenés az AMGEN konferencián, amelyeken összesen több mint 300 férőhelyet töltöttek be a Fellow-k. Az egyik legnépszerűbb programlehetőség a „Beszélgetés egy kiválósággal” sorozat, amely 46 Fellow számára teszi lehetővé ezekben a hetekben azt, hogy egy-egy emblematikus kutatóval, üzletemberrel személyesen vitathassa meg az őt leginkább foglalkoztató kérdéseket.

A mentorprogramon belül eddig 127 16-29 éves Fellow jelezte, hogy szeretne mentort kapni, akiknek a program kiváló mentoraival történő illesztése zajlik éppen. A 16 évnél fiatalabb Fellow-k számára szakmai megfontolások alapján többféle mentori együttműködési formát teszünk hamarosan elérhetővé, ezek a következők:

  • Junior Templeton Mentoraink a Fellow-társak közül kerülnek ki, és ők azok az idősebb Fellow-k, akik már érett szakmai tudásukat szívesen megosztják a fiatalabbakkal, segítenek a pályájuk bemutatásában.
  • A „shadowing” módszerrel a Fellow-knak lehetőségük nyílik arra, hogy egy elismert szakembert végigkísérjenek egy munkanapján, és bepillantást nyerjenek az adott munkahely napi tevékenységébe, a szakember feladataiba.
  • A „Beszélgetés egy kiválósággal” programot erre a korosztályra is kiterjesztjük, mert a találkozások számukra is nagy jelentőséggel bírnak.

Májusra tervezünk az idősebbeknek (16+) és a fiatalabbaknak (10-15) is külön-külön egy-egy olyan találkozót, ahol megismerhetik a számukra kidolgozott mentori program részleteit, formáit és lehetőségeit, és ahol találkozhatnak a mentorokkal és egymással is. Az avatásról, a beválogatás eredményéről és a 315 Junior Templeton Fellow-ról az elmúlt hetekben összesen több mint 50 médiamegjelenés látott napvilágot, ezek közül a legfontosabbak itt láthatók. További információ a Templeton Program honlapján és Facebook oldalán található.