Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Nehéz sorsú fiatalok tanulmányait támogatja Áder János volt köztársasági elnök

2023. december 18.

Áder János korábbi köztársasági elnök tavaly indította el azt az ösztöndíj-programot, amely az idei évben már 67 nehéz sorsú fiatal tanulmányait támogatja havi nettó 100 ezer forinttal. A programot koordináló Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége adventi találkozót szervezett az ösztöndíjasok számára, amelyen részt vett a volt köztársasági elnök és felesége is.

Az idei adventi időszakban a fiatal ösztöndíjasok a Hagyományok Házában találkozhattak a volt köztársasági elnökkel és Herczegh Anita asszonnyal.
A Matehetsz által szervezett esemény keretében a fiatalok két különleges kiállítást is megtekinthettek, valamint részt vehettek egy jó hangulatú, interaktív táncbemutatón is, a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival és zenészeinek kíséretében.
Az eseményt Bajor Péter, a Matehetsz elnöke nyitotta meg, ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a tanulás támogatása minden esetben egyfajta tehetséggondozás is egyben. Az ösztöndíj esélyt ad a fiataloknak arra, hogy érdeklődésük mentén további ismeretekhez, diplomához jussanak. Kiemelte, hogy a külső támogatás ott hasznosul igazán, ahol belső eltökéltséggel és elszántsággal párosul.

Áder János beszédében azt kérte a fiataloktól, hogy ne adják fel céljaikat, még akkor sem, ha „nehezített pályán kell helytállniuk”: „Ha az embernek világos értékrendje, céljai vannak, valamint kellően eltökélt és szorgalmas, akkor a benne rejlő tehetséget ki tudja bontakoztatni.” Áder János szerint a nehézségekre figyelmeztet a két legújabb magyar Nobel-díjas, Karikó Katalin és Krausz Ferenc életútja is: „Rögös út vezetett a pálya csúcsának tekinthető Nobel-díjig, amelyen a buktatók, a gáncsoskodás, a szakmai meg nem értés és kudarcélmény egyaránt szerepelt”. Mind Karikó Katalin, mind Krausz Ferenc életútjának az az üzenete, hogy nem szabad feladni. Szinte nincs olyan ember, akit születésétől kezdve az élete minden pillanatában a „tenyerén hordoz az isten” – mondta Áder János, aki személyes történetét is megosztotta a fiatalokkal. Elmesélte, hogy miután felvették az ELTE jogi karára, majd pedig leszerelt a kötelező sorkatonaságból, kiderült, hogy az édesapja súlyos, rákos betegségben szenved.
„Műtét egyszer, műtét kétszer, két évig reménykedés és küszködés, végül pedig meghalt. Ezek után pedig a kérdés az volt, hogy édesanyám fizetéséből vajon finanszírozható-e az hogy mind a két gyereke egyetemre járjon és diplomát szerezzen.” - emlékezett vissza az egykori köztársasági elnök erre az embert próbáló nehéz időszakra, majd pedig elárulta, hogy végül ezt a helyzetet úgy tudták megoldani, hogy Áder János a testvérével együtt elkezdett dolgozni. Áder János fizikai munkát végzett, míg a testvére kisgyerekeket korrepetált.

Az eseményen az ösztöndíjas fiataloknak az izgalmas, és muzeológus szakértők által vezettet tárlatok megtekintése után lehetőségük nyílt kötetlenül beszélgetni Herczegh Anita asszonnyal és Áder János volt köztársasági elnökkel is.

Képgalériák: