Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kelet-Közép-Európa az Európai Unióban és a berlini fal leomlása utáni időszak lesz a legújabb ESTÖRI – Kreatív Történelmi Verseny témája

2023. szeptember 26.

Az ESTÖRI – Kreatív Történelmi Verseny idei résztvevőinek „európai uniós szemüvegen keresztül” kell feldolgozniuk azoknak a kelet-közép-európai államoknak a jelenkori történelmét, amelyek 2004-ben vagy az után csatlakoztak az Európai Unióhoz. A verseny kiírója, az Esterházy Magyarország Alapítvány a korábbiakhoz hasonlóan most is arra biztatja a versenyre jelentkező középiskolásokat, hogy bátran használják a kreativitásukat, az általuk nap mint nap használt digitális eszközöket és a vitakultúrájukat. A háromfordulós versenyre szeptember 4-től október 15-ig lehet jelentkezni az ESTÖRI honlapján. A verseny együttműködő partnere az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia – ezek a tágabb értelemben vett kelet-közép-európai országok csatlakoztak az Európai Unióhoz a 2004-től 2013-ig tartó időszakban. Mi vezette őket az Unióba? Milyen elvárásai voltak a csatlakozás kapcsán az állampolgároknak és a politikusoknak? Milyen előzményei voltak a csatlakozásnak a ’89-es rendszerváltó fordulatokat követő időszakban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell felelniük azoknak a kilencedikes és tizedikes középiskolásoknak, akik a 2023/24-es évadban összemérik tudásukat és képességeiket az ESTÖRI – Kreatív Történelmi versenyben, amelyet Kelet-Közép-Európa a berlini fal leomlása után” címmel írt ki a szervező Esterházy Magyarország Alapítvány és együttműködő partnere, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.


Az idei már a nyolcadik ESTÖRI verseny lesz. A vetélkedőre rendre száznál több csapat jelentkezett az elmúlt években. A tavalyi évadban az Európai Unió megalakulása és korai története volt a téma, idén a kelet-közép-európai rendszerváltások, az azt követő átalakulások és uniós csatlakozási törekvések állnak a fókuszban. Ami nem változik: a verseny idén is három fordulós lesz, amelyek írásbeli, szóbeli és gyakorlati versenyrészeket egyaránt magukban foglalnak majd. Az első fordulóban egy online kvíz kitöltésével lexikai tudásukról kell számot adniuk a versenyzőknek. Feladat lesz továbbá egy fiktív online magazin címlapjának, valamint vezércikkének elkészítése. A történelmi tények ismerete ugyan a további fordulókban is elvárás lesz, de egyre több olyan feladatot is kapnak majd a fiatalok, amelyekben a kreativitásukat, kommunikációs, elemző képességeiket, vitakultúrájukat, valamint a digitális, multimédiás eszközök kezelésében, a közösségi média használatában szerzett jártasságukat is megcsillogtathatják. Ennek megfelelően a második fordulóban egy kreatív prezentációt és egy videót kell elkészíteniük a diákoknak. A 2024 tavaszán megrendezendő harmadik forduló előtt egy Instagram-oldal létrehozása lesz a versenyzők feladata, a személyes részvételt igénylő döntő során pedig további szóbeli és gyakorlati versenyfeladatok elé állítják majd őket a zsűri tagjai.


Megéri teljesíteni a kihívásokat, hiszen a döntős csapatokat az Esterházy Magyarország Alapítvány és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája értékes jutalomban részesíti: a tervek szerint egy 2024 őszén megvalósuló, kétnapos brüsszeli vagy strasbourgi utazáson vehetnek részt.
A versenyre magyar (határon inneni és túli) középiskolák kilencedikes és tizedikes diákjai nevezhetnek háromfős csapatokban. Egy iskola vagy osztály több csapatot is nevezhet. A diákok előre meghatározott szakirodalomból készülhetnek fel. A szervezők arra biztatják a csapatokat, hogy ne habozzanak a jelentkezéssel, hogy minél hamarabb elkezdhessék a szakirodalom tanulmányozását.

A szervezők 2023. október 15-ig várják a háromfős csapatok és felkészítő tanáraik jelentkezését a www.estori.hu oldalon.

A verseny beharangozó videója itt érhető el. 

További információk: 
Web: www.estori.hu
Instagram: /estoriverseny
E-mail:info [at] estori.hu"> info [at] estori.hu

Esterházy Magyarország Alapítvány
Az Esterházy Magyarország Alapítvány fő küldetése, hogy progresszív módon fenntartsa és minél szélesebb körben megismertesse az Esterházy család örökségét. Kulturális oktatási és zenei projektjei révén nemcsak őrzi a nagymúltú család örökségét, de új kulturális és társadalmi értékeket teremt Magyarországon. Tevékenységét 2021-ben Genius Loci díj – Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért díjjal ismerték el. A PR szakma rangos hazai díjai közül 2020-ban egy arany, két ezüst, valamint két bronz díjat nyert el a Content+Marketing Awardon, illetve a Prizma Kreatív PR Díj elnevezésű megmérettetésen. 2020-ban a nemzetközi European Excellence Awardon és a PR-szakma Oscarjának is nevezett SABRE Awards-on is a döntősök közzé került, az IPRA GOLD AWARD-on pedig nyerteseként végzett