Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Ünnepeljük együtt a magyar informatikát! – online konferenciát rendez a Neumann Társaság

2022. január 13.

1959. január 21-én, az MTA Kibernetikai Kutatócsoportnak köszönhetően kezdett el működni az első magyar elektronikus számítógép, az M-3. Az informatikai értékek megőrzését és átörökítését vállaló Neumann Társaság online konferencia keretében követi végig azokat a személyes tudásokat és objektív tendenciákat, amelyeknek köszönhetően a magyar IT mára egy terebélyes „fa” lett.

A „magyar informatika születésnapjáról” eddig is minden évben megemlékezett a Neumann János Számítógép-tudomány Társaság (NJSZT), de idén egy online konferenciával kíván hagyományt teremteni, a „születésnap” apropóján ünnepeli meg az IT szereplőit. Az eseménynek rangot ad az, hogy a kormányzat is mögé állt: a megnyitót az illetékes helyettes államtitkár, dr. Solymár Károly Balázs (Innovációs és Technológiai Minisztérium) tartja.

A konferencia résztvevői betekintést nyerhetnek a magyar informatika 60+ évének idővonalába és választ kaphatnak arra, hogy milyen tulajdonságok révén emelkedtek ki azok a személyiségek – Kalmár Lászlótól és Kozma Lászlótól napjainkig -, akiket iskolateremtőnek tekintünk, emellett milyen büszkeségre okot adó elmék és elméletek világítják meg a magyar IT útját, ha az informatikáról, mint tudományos diszciplínáról beszélünk Neumann Jánostól kezdve Lovász Lászlóig bezárólag.

 

 

Míg 1959-ben az egyetlen elektronikus számítógépre épülő kis számítóközpont igyekezett a tudományos és „népgazdasági” feladatokat segíteni, ma már mindent behálózó, az éltető ivóvízhez hasonló közszolgáltatássá vált a digitalizáció, melynek mai mérföldköveit is górcső alá veszi a rendezvény: olyan kormányzati programokat, amelyek az infrastruktúrát biztosítják, illetve amelyek a társadalom digitális részvételét, ügyintézését és a létszükségletté vált kompetenciáinak fejlesztését szolgálják.

Legalább ilyen fontos az is, hogy milyen hazai eredmények változtathatják meg a jövőnket – startupok, mesterséges intelligencia- és robotika projektek, önvezető autókkal, 3D nyomtatással kapcsolatos műhelyek, nemzeti laborok…

A konferencián arról is szó lesz, hogy miben tudja segíteni az 1968-ban alapított Neumann Társaság a társadalmat a „digitális világ GPS-eként” a tehetséggondozás, a szakmai élet, a kompetenciafejlesztés terén is, már a 2023-as Neumann120 jubileumi évre is készülve.

A konferencia időpontja: 2022. január 20. 14:30-16.30

A konferencia platformja: ZOOM

Részletes program és jelentkezés: MIN2022